Mag het ook een orkaan zijn?

Wanneer is iets te snel? Die definitie is mij altijd onduidelijk geweest. Te snel weggefietst, te snel opgestaan, te snel afgedroogd, te snel gerend, te snel geantwoord. Wanneer zijn hier maatstaven van ontstaan? En als je nu altijd een snelle bent geweest? Dan ben je dus altijd een ‘te ‘ persoon. Of is er een verschil in ‘te’ en gewoon snel? Wellicht is er iemand ooit een keer geweest die altijd trager was dan iemand anders en het woordje ‘te snel’ heeft uitgevonden. Zo was hij nooit meer de trage, maar moesten de snelle mensen maar eens gaan nadenken of het ook niet een tikje langzamer kan. Ik ben dus één van die snelle. Ik houd van snel, want tijd wil ik winnen en niet verliezen. Dit niet te verwarren met snel doen en niet nadenken. Je kunt ook eerst verstandig nadenken en daarna beslissen. Maar waarom zou dat langzaam moeten? Ik ben meer van de aanpak ‘Heel veel gedachten bedenken in een snelle tijd en van al die gedachten de beste kiezen’. En als je dan bang bent dat al die miljoenen gedachten doordrenkt zijn met oppervlakkigheid, kun je ook bedenken om één van die miljoenen gedachten te nemen en die razendsnel helemaal uit te pluizen. Doordat je aan het eind van van je uitpluistijd nog tijd over hebt om andere dingen te doen. Nog een idee uitpluizen bijvoorbeeld, of even skypen met je verre familielid om het contact te onderhouden. Wat er waarschijnlijk helemaal bij in zal schieten als je uren doet over iets te bedenken, onder het mom van ‘ik neem voor alles rustig mijn tijd, dan weet ik dat het goed gedaan wordt’. Bullshit. Met snelheid kan je even veel bereiken.

Heb je ooit een toprenner gezien die lekker langzaam over de baan rende en zo zijn medaille behaalde? Hebben miljonairs in hun niet miljoen jaren ook gezegd, doe maar rustig aan hoor, die deal kan volgende week ook wel? Zijn slakken winnaars? Nee. Is snel willen gaan dan zo slecht?

Als we nou eens snelheid als een orkaan zien. Die letterlijk, razendsnel door het leven gaat en alle mogelijke plekjes probeert te bereiken. En de tijd die je neemt om na te denken, keuzes te maken wanneer je vliegend door het leven gaat, is de binnenkant van de orkaan. Waar het windstil is. Zo is het een beetje ying en een beetje yang. Die twee gaan toch hartstikke goed samen?

Natuurlijk moet iedereen zijn eigen ding doen. De ene persoon houdt gewoon van rust en de ander van snelheid. Maar mensen die graag snel willen gaan, hoeven niet dat negatieve woordje ‘te’ op zich geplakt te krijgen. Noem ze gewoon orkanen, dat klinkt toch zoveel leuker.

Advertisements

One thought on “Mag het ook een orkaan zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s