Studentenhap: Koolvisfilet met tagliatella en een zelfgemaakt roomsausje

Iedere student kent het wel. Geld tekort. Je hebt nu eenmaal niet veel tijd om naast je studie te werken en daarom zitten de meeste studenten aan het eind van de maand met hun handen in het haar. Ik heb hetzelfde probleem en wil niet teveel geld kwijt zijn aan eten, maar ik wil wel heel lekker eten. Want daar ben ik echt dol op! Daarom ga ik op steeds weer op zoek naar lekkere gerechten die met een budgetprijsje te krijgen zijn en die deel ik graag met jullie.

Deze week: Een lekkere koolvisfilet uit de oven, met een zelfgemaakte romige saus voor over de tagliatella.
koolvisfilet1

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 1 persoon:

– Koolvisfilet (je hebt vier stukjes voor iets van een euro bij de Nettorama. Super goedkoop.)
– Tagliatella
– 1 tomaat
– Creme Freche
– Courgette
– 1 eetlepel bloem
– 25/30 gram roomboter
– klein scheutje melk
– Italiaanse kruiden
– 1 bouillon blokje (bospaddenstoelen vind ik bij roomsaus het lekkerst)
– Ketjap
– Snufje zout

DSCN1122

 

 

 

 

 

 

 

Een goede manier om geld te besparen is om veel ‘echt’ zelf te maken. Een potje roomsaus kost toch al snel 1,50 of 2 euro en die kan je maar vaak voor een gerecht gebruiken. Maak daarom de roomsaus zelf. Je hebt daar ingrediënten voor nodig die lang goed blijven en je dus voor meerdere gerechten kunt gebruiken. Het is misschien de eerste keer even een investering, maar als je daarna een lange tijd geen sausjes hoeft te kopen, scheelt het zeker in de portemonnee.

De roomsaus voor dit gerecht is gemaakt van bloem, roomboter, melk en een bouillonblokje. Easy peasy!

Neem een schep met een opscheplepel bloem en crush daar de bouillon door. Zorg dat je niet teveel klontjes overhoudt, want dit ga je anders proeven in de saus.
DSCN1128

 

 

 

 

 

En laat een klontje roomboter smelten in de pan.

DSCN1130

 

 

 

 

 

Gooi hierna de gesmolten boter door het meel en maak het tot een papje. Probeer het zo glad mogelijk te maken.

DSCN1131

 

 

 

 

 

Verwarm de melk totdat het net niet kookt. Gooi dit vervolgens bij het papje en meng het goed.

DSCN1136

 

 

 

 

 

Als er geen klontjes meer inzitten is je saus klaar! Champignons zijn ook erg lekker om erbij te doen. Bak deze dan eerst eventjes tot ze een klein bruin kleurtje krijgen en gooi ze door de saus. Deze kan je vervolgens even van het vuur af laten staan, anders blijft het een beetje doorpruttelen, waardoor het te warm en te dik wordt.

Pak een klein ovenschaaltje die je een beetje invet met boter of olijfolie. Leg de koolvisfilet erin en besmeur die met creme fraiche en een snufje zout. Besprenkel deze met wat ketjap (niet te verwarren met ketchup!) en leg daar de tomaatjes over. Een klein beetje Italiaanse kruiden en je bent klaar. Stop deze ongeveer 20 minuten in de oven op 220 graden.

DSCN1134

 

 

 

 

 

Door met de groenten. Snijd de courgette in stukjes en gooi deze in de bakpan. Voor de smaak kun je er wat zout en Italiaanse kruiden op doen.

DSCN1135

 

 

 

 

 

Zodra ze wat zachter zijn en een kleurtje krijgen zijn ze goed. Als je ze flink doorbakken wilt kun je ze nog wat langer op het vuur laten. De courgette gooi je op het eind over de tagliatella, samen met de overgebleven tomaat die niet op de vis is gegaan. Nu heb je ook de tijd om de tagliatella te koken. Het hangt af van de hoeveelheid, maar dit moet ongeveer acht minuten lang op kokend water. Als je tagliatella in nestjes koopt, kan je uitgaan van twee nestjes per persoon. Het lijkt weinig, maar pasta is altijd meer dan je denkt wanneer het gekookt heeft.

Als de vis klaar is uit de oven zet je de roomsaus nog heel eventjes op het vuur. Alleen om snel nog warm te worden, niet om te koken. Als dit warm is en de tagliatella klaar, dan kan je alles op het bord scheppen. Eerst de tagliatella, dan de roomsaus, en daarover de groenten (courgette en tomaat). Vervolgens schep je de vis uit de ovenschaal, die wat slap kan zijn, dus kijk uit met overscheppen. Doe er nog wat extra kruiden op naar smaak als je wilt.

Et voilà! Een heerlijk gerecht en je kan eerlijk zeggen dat er geen potjes aan te pas zijn gekomen🙂

Mochten jullie hier nog lekkere varianten op weten, dan hoor ik ze graag!

koolvisfilet1

 

 

 

 

 

 

 

 

Eet smakelijk!

Liefs, Felicia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s