Media Future Week Day 2

Bij de tweede dag van de Media Future Week stond het volgende centraal: technologie van de toekomst. En robots die het werk van ons mensen overnemen werd daarbij flink onder de loep genomen. Iets waar je in eerste instantie nog niet doordacht over nadenkt, omdat het iets is wat misschien wel kan gebeuren, maar wat nog niet dichtbij genoeg staat om over te speculeren. Dat was bij mij in ieder geval, tot deze dag.

DSCN4201

DSCN4175

Het beginnende seminar van Scott Smith, een Amerikaanse Future Resourser, opende mijn ogen over robots die zo geprogrammeerd worden dat ze ons helemaal kunnen overnemen. In zijn seminar over ‘data driven creativity’ stelde hij de vraag: ‘Waarom zou je werk laten doen door mensen, die veel meer fouten maken dan robots, als robots het sneller en foutloos kunnen?’ Voornamelijk de journalistieke kant werd onder vuur gelegd, waardoor ik het als blogger benauwd kreeg. Robots kunnen binnen een uur een krant maken met het laatste nieuws. Binnen een uur! Normaal gesproken wordt dit in een dag gemaakt door een groep van schrijvers, onderzoekers, fotografen etc. Neem een robot die al deze taken zelf kan en geef hem een uurtje. Na de normale reactie van angst uiten en weerstand bieden werd de vraag beantwoord die in mijn hoofd zat. Wat blijft er over voor ons mensen als robots onze taken overnemen? Scott stelde ons gerust door te antwoorden dat er altijd werk zal blijven, omdat je hier zelf naar op zoek gaat. Door een overname van robots komt er meer tijd vrij waar je in kan nadenken over nieuwe dingen en activiteiten. Werk zal er altijd blijven. Phiew.

DSCN4183DSCN4182DSCN4181DSCN4179DSCN4178

Het werken aan de case stond ook in het teken van de toekomst van morgen. Om een visie hierop te creëren voor je concept, wat gebaseerd moet zijn op nieuwe technologie en dat het future proof is, maakten we een schets van hoe de toekomst er voor ons uit zou zien. We kwamen er allemaal op uit dat de toekomst vol zit met nieuwe technologie en automatisering. De robot neemt ons over, misschien wel de helft van ons lichaam. De mens wordt dommer, omdat robots steeds slimmer worden en ons voorzien. Een vrij negatief effect, waarbij het empathisch vermogen afneemt of misschien wel verdwijnt. Het zijn bedenksels, maar wellicht wel de werkelijkheid.

DSCN4173DSCN4171DSCN4177

Mediatechnologie werd aan de hand van een jarenoverzicht uitgeschreven. En het speculeren over wat er mogelijk is in 2021 ging van start. Uiteindelijk, als we kijken naar hoe snel de vorige grote ontwikkelingen zich hebben voltrokken (internet, smart-TV, telefoon) is het niet ondenkbaar dat we over 10 jaar met een chip in ons hoofd rondlopen die al onze data om ons heen opneemt. Met deze ontwikkelingen in het vooruitzicht gingen we verder met de case. Onze case luidt:

‘Hoe kunnen we de video- en geluidsbestanden van het Beeld en Geluid archief opnieuw gebruiken en interessant maken om te bekijken’. Dit archief is nu alleen ter inzage voor mensen die hier geïnteresseerd in zijn, maar dit wordt te weinig gebruikt of bekeken.

DSCN4192

Brainstormen: iets wat de eerste twee dagen, met wat onderbrekingen van gastsprekers, fulltime gedaan wordt. Aan het eind van de dag moesten we dit presenteren aan de ‘Dragons Den’. Een groep van vier professionals die de conceptversies bekritiseerden met een duimpje omhoog, in het midden of naar beneden. Uiteraard ook voorzien van feedback om meteen weer aan de slag te kunnen. Onze conceptversie bestond uit een virtuele wereld creëren van bestaande monumenten of gebouwen in de stad. Door middel van de Google Glass kun je bij een gebouw belevend beeld zien en hierdoor achtergrondinformatie over dat gebouw of activiteiten rondom krijgen. Geschikt voor toeristen, dachten wij. Maar na de feedback zijn we voornamelijk aan de slag gegaan met een andere doelgroep. Eentje die heel veel baat heeft bij het zien van die beelden en waarvan de nood hoger ligt dan alleen amusement.

DSCN4212

DSCN4211DSCN4188
DSCN4198
DSCN4194

DSCN4186
DSCN4185DSCN4184

 

Op een week als dit kunnen nieuwe technologieën natuurlijk niet ontbreken. Zo zie je geregeld iemand voorbij lopen met een Google Glass op (die ik zeker nog wil proberen deze week) en is ook de 3D-printer aanwezig. Je kunt hier naar gelieve uitprinten wat jij tastbaar wil maken. De vier die je op de foto ziet is voor ons team gemaakt om tijdens de presentatie neer te zetten. #Team4! Eigenlijk een ontzettend simpel en logisch iets, de 3D-printer. Je kunt een ontwerp tekenen op de I-pad die aangesloten is op de 3D-printer en via lijm, wat vloeibaar wordt gemaakt, er een laagje gemaakt. Dit laagje verhardt meteen als het in vorm gegoten wordt en uiteindelijk wordt het voorwerp gemaakt doordat er verschillende lagen op elkaar staan. Grappig om te zien dat er nu zoveel mensen omheen staan tijdens het printen. Die foto wordt waarschijnlijk in de toekomst hard uitgelachen als de mensen dan al jaren 3D-printen en zien hoe het in het begin eruit zag.

Wat een ontzettend toffe week al tot zover, met een heel erg leuk team! Het is hard werken, maar ook flink genieten en in de avond is er tijd voor gesprekken over creativiteit omdat je daarmee overladen bent na een dag, gecombineerd met een lekker drankje. Waarschijnlijk lig ik vrijdag uitgeteld op de bank bij te komen, maar daar hoef ik nu nog even niet over na te denken. Morgen weer een dag!

Advertisements

7 thoughts on “Media Future Week Day 2

  1. Wat interessant! Ik hoop echt niet dat er een robot komt die zal gaan doen wat wij als pers. doen.
    Dan blijft er weinig tot niets meer over en worden we lui.

    Ik wens je een fijne dag Xoxo

    • Wat leuk om een reactie van jou te krijgen 🙂 Ik vond het ook heel leuk samenwerken, en zeker trots op ons concept! Leuke blog heb je trouwens 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s